Chrono & Cash

chronoandcashlogo
8.0 Beoordeling:
Presentatie: 9/10
Gameplay: 7/10
Besturing: 9/10

Graphics en muziek | Verticaal en horizontaal speelbaar

Replay-value

Waar je tegenwoordig volledige verhaallijnen voorgeschoteld krijgt in games, was vroeger de highscore het hoogste doel. Niks prinsessen redden of werelden bevrijden: punten scoren was wat je moest doen! In deze traditie heeft de Nederlandse ontwikkelaar Orange Pixel Chrono & Cash ontwikkeld. Want in deze platformgame telt ook maar één ding: punten scoren.

Spelend als de getalenteerde dief Cash is het je taak om, al tijdreizende, verschillende schatten te stelen. Hierbij moet je ieder contact met de bewoners van de verschillende levels vermijden. Je zult dus moeten springen en bewegen om je vijanden te ontlopen, terwijl je alle schatten opraapt in de levels. Naast een bepaalde kenmerkende setting, kent ieder leven ook zijn eigen uitdaging. Van boobytraps uit de muur tot langzaam stijgend water, het stelen wordt je niet makkelijk gemaakt.

De score die je uiteindelijk haalt is van een aantal factoren afhankelijk. Zo zijn er ‘challenges’ in Chrono & Cash verwerkt waarmee je een multiplier kunt verhogen. Dit zorgt ervoor dat je scores sneller oplopen en bieden een extra uitdaging. Ook kun je een bonus verdienen door de schatten in de juiste volgorde op te pikken. De juiste route wordt je duidelijk gemaakt via een oplichtende schat, welke je dus als eerste moet zien te stelen.

Zoals je wel gewend bent van arcadegames is de gameplay vrij snel en kort. Dit is typisch een spel wat je even twee rondjes speelt, om daarna weer verder te gaan waar je mee bezig was. Ondanks de snelle actie reageert de besturing prima, maar voor de puristen is er ook ondersteuning voor de Xperia Play en de iCade. Dat laatste is een tafelmodel-replica van een arcadekast. Hoewel ontworpen voor de iPad, werkt deze ook prima met Android-tablets. Dit betekend dat Chrono & Cash zowel verticaal als horizontaal te spelen is.

Wanneer je leest dat Orange Pixel de ontwikkelaar is weet je één ding in ieder geval al zeker: er zal een zekere mate van retro terugkomen in de game. Dit komt (naast de gameplay) ook in uiting in de graphics en muziek. Wel moet ik opmerken dat Chrono & Cash vrij gedetailleerde graphics kent, zeker in vergelijking met hun vorige games. Ook de verschillende (retro-)tracks zijn het aanhoren meer dan waard.

Het meest lastige bij een game als dit is het gevoel van progressie. Met enkel een highscore halen als doel, kan het lastig zijn om voor een replay-value te zorgen. De challenges en vrij te spelen vermommingen (gebaseerd op oa. karakters uit andere games moeten hiervoor zorgen. Dit lukt echter niet helemaal. Doordat er maar één gamemodus is, en de volgorde van levels altijd hetzelfde is, zullen alleen de echte doorzetters scores boven de 10.000 punten gaan behalen.

Conclusie

Wederom levert Orange Pixel een leuke arcadegame met een retro-sausje. De actie is snel en Chrono & Cash is zeer geschikt voor een kort potje vermaak. Of je dit echter een week na aanschaf zult doen, is iets wat enkel voor de echte liefhebbers weggelegd zal zijn.

Downloaden (€1,99)

DEEL DEZE REVIEW

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg

Reageren