Monument Valley

monumentvalleylogo
8.8 Beoordeling:
Presentatie: 10/10
Gameplay: 8/10
Besturing: 8/10

Sfeervol | Originele gameplay | Fraaie presentatie

Herspeelbaarheid | Weinig levels

Soms is een game meer dan alleen een stukje vermaak of ontspanning. In een aantal gevallen kun je spreken van een belevenis. Soms door de graphics of een nieuw concept, maar vaak ook door de sfeer. Dat laatste is zeker van toepassing op Monument Valley, een puzzel/adventure game die je laat spelen met perspectief.

monumentvalley02     monumentvalley03

Deze game van ontwikkelaar ustwo verteld het verhaal van prinses Ida die je door de verschillende levels moet loodsen. Het hele level is draaibaar waardoor er andere perspectieven onstaan zodat looppaden opeens met elkaar verbonden zijn. Ook zijn er andere platformen en draaipunten die je kunt gebruiken om de uitgang te vinden of om de vijandelijke kraaimensen te ontwijken.

Wanneer je een beetje ruimtelijk inzicht hebt zul je met een stukje ‘trial en error’ al snel een heel eind komen. Op een middagje heb je de tien levels (via in-app purchase zijn er nog eens acht extra te koop) wel uitgespeeld. Wanneer je dit inzicht ontbreekt schuilt daar direct de grootste moeilijkheid. De herspeelbaarheid van de levels ligt wel laag. Er loopt geen tijd en een waardering voor je kunsten kun je ook wel vergeten.

monumentvally01     monumentvalley04

Daar moet Monument Valley het dan ook niet van hebben. De graphics gecombineerd met de muziek en het sfeertje wat wordt neergezet is iets wat de game wel naar een hoger plan trekt. De eerste keer dat je een balk zo verplaatst dat je er over kunt lopen geeft een fijn gevoel. Iets wat elke keer als dit lukt wel zo blijft eerlijk gezegd. Dat je soms wat ligt te pielen met de gevoelige besturing is dan een bijzaak.

Het is vooral het geheel waar deze game mee scoort. Het wat trage tempo geeft een soort van elegante beleving die je nog niet vaak in een mobiele game hebt gezien. Vooral het gevoel dat je het jammer vind dat je het laatste level hebt uitgespeeld blijft achter. Je had graag nog wat langer in deze sfeervolle wereld verbleven.

Conclusie

Monument Valley is een game die je een keer gespeeld moet hebben. Het levert zo’n andere ervaring dan dat wat je gewend bent dat het lastig is dit in woorden te vangen. De herspeelbaarheid is laag en voor extra levels moet je de credit card trekken. Toch zul je zien dat je dit doet, wat eigenlijk genoeg zegt.

Download:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ustwo.monumentvalley (€3,99)

DEEL DEZE REVIEW

 • Facebook
 • Twitter
 • Myspace
 • Google Buzz
 • Reddit
 • Stumnleupon
 • Delicious
 • Digg

1 Reactie op "Monument Valley"

 1. JV83 February 3, 2015 at 12:16 pm - Reply

  Sfeervolle game maar helaas veel te kort!!

Reageren