NBA Jam

nbajamlogo
9.2 Beoordeling:
Presentatie: 10/10
Gameplay: 9/10
Besturing: 9/10

Speelt erg lekker | Precies de juiste sfeer | Veel unlockables

Diepte zien is soms wat lastig

Toen NBA Jam halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw uitkwam was het eigenlijk direct een succes. Het pakte alle spectaculaire elementen van basketbal en gooide er een arcade-aanpak tegen aan die er een vlot speelbare game van maakte. Verschillende kreten die gebruikt werden in deze game hebben later hun weg gevonden naar de echte commentatoren op de Amerikaanse televisie. En het is die game die EA nu naar Android heeft gebracht.

De opzet is nog steeds dezelfde: speel twee tegen twee en probeer zoveel mogelijk scores te maken. Dit doe je met enorme dunks en passes die het hele veld overgaan. Leuke hieraan is, is dat je met echt bestaande spelers aan de gang kunt en (zeker in Big Head Mode) hun grappige gezichtsuitdrukkingen kunt zien tijdens de diverse acties. Dit versterkt het effect van de ‘over-the-top’ actie die in beeld komt.

Eén van de belangrijke onderdelen in NBA Jam is het vrijspelen van bekende spelers. Diverse helden uit het Amerikaanse basketbal kunnen namelijk via de campaign vrijgespeeld worden. Je speelt een volledig seizoen en (wanneer je alles wint)  kun je veel extra mogelijkheden vrijspelen. Onder andere de Big Head Mode is namelijk niet direct van het begin beschikbaar. Dit zorgt er voor dat je in ieder geval alle tegenstanders een keer zult tegenkomen. Overigens is het voor de gameplay van ondergeschikt belang welke spelers je kiest, deze blijft in de basis gelijk.

Het meest opvallende aan deze nieuwe versie is misschien wel de besturing. Deze werkt verbazingwekkend goed, ondanks de hoge snelheid van NBA Jam. Je moet snel kunnen schakelen tussen verdedigen en aanvallen, iets wat prima werkt dankzij de twee knoppen die zich aanpassen aan het spel. Bij balbezit zijn andere acties nodig dan wanneer je verdedigt, iets wat feilloos werkt. Ook het richten en lopen gebeurt erg intuïtief, ondanks het gemis aan diepte. Zo af en toe zul je namelijk niet direct op dezelfde lijn als je tegenstander staan, maar zal de speler zelf richting de tegenstander springen wanneer je probeert te blokken. Dit werkt goed, en zorgt ervoor dat het tempo hoog blijft.

De meeste punten scoort NBA Jam misschien nog wel voor de algehele sfeer. De achtergrondmuziekjes in combinatie met het gesproken commentaar zorgen voor een levendige spelbeleving. Dit verstevigt alleen maar het fijne gevoel wat je krijgt van een fraai uitgevoerde dunk. Past dus perfect bij de arcadesfeer die het wil uitstralen.

Conclusie

NBA Jam is een erg leuke game om te spelen. Het tempo is hoog en alles wordt vloeiend op het scherm getoverd. Je hoeft absoluut geen basketballiefhebber te zijn om dit een toffe game te vinden. Mocht je een fan zijn van de versie op de SNES dan is dit zeker jouw ding. En voor iedereen die graag een sportgame speelt die niet al te serieus is, dan kun je niet om NBA Jam heen.

DEEL DEZE REVIEW

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg

Reageren