Toki Tori

tokitorilogo
8.5 Beoordeling:
Graphics: 8/10
Gameplay : 9/10
Sound: 8/10

Rewindfunctie | Wildcard | Uitdagende puzzels

Kinderlijke uitstraling

Ondanks dat de game op Android nog geen twee maanden oud is, gaat Toki Tori toch al een aantal jaren mee. Om precies te zijn bijna 10 jaar! Met roots bij de Game Boy Color en lovende kritieken over de remakes voor de Nintendo Wii, iPhone en PC, kon een Android versie natuurlijk niet uitblijven.

In Toki Tori is de hoofdrol weggelegd voor het gelijknamige kleine kuikentje dat op zoek gaat naar zijn ongeboren broertjes en zusjes. Volgens het verhaal was er een windvlaag in het kippenhok die alle eieren mee nam en verspreidde over verschillend werelden. Toki Tori was echter de enige die achterbleef en besloot op zoek te gaan naar de eieren.

De game (afkomstig uit de stal van het Nederlandse Two Tribes) is eigenlijk een combinatie van een puzzel game en een platform game. Dat het puzzelen centraal staat, daar kun je niet onderuit, maar tijdens het spelen zal je gelijk merken dat er platform elementen in terugkomen. Naar mate je verder in de game vordert en de levels moeilijker worden zal je meer vooruit moet plannen en merken dat creativiteit wellicht noodzakelijk is. Om alle eieren te kunnen bereiken zijn er echter wel verschillende items, zoals telewarp, brick switch en slug sucker, die je kunnen helpen in je zoektocht. Zelfs combinaties van deze items kunnen erg handig zijn!

De moeilijkheidsgraad van de game is naar mijn mening gewoon perfect. Elke wereld heeft 10 levels, maar voor degene die meer uitdaging zoekt zijn de hard levels een ideale uitkomst. Mocht vervolgens je puzzelhonger niet gestild zijn dan kun je je nog altijd uitleven op de bonus levels die verschijnen als je alle levels hebt uitgespeeld. Kortom; genoeg puzzelplezier!

De besturing van Toki Tori werkt erg eenvoudig. Je tikt namelijk met je vinger op de plaats waar je Toki Tori naar toe wil hebben en het kuikentje neemt heel braaf de kortste weg naar de bestemming. Het nadeel hiervan kan echter wel zijn dat deze route Toki Tori regelrecht naar een monster leidt. Het blijft dus nog wel evengoed oppassen!

Om het spelen van deze game alleen maar aangenamer te maken is er in deze versie (in vergelijking met de oorspronkelijke versie voor de Game Boy Color) een rewindfunctie toegevoegd. In plaats van weer helemaal opnieuw te moeten beginnen na een iets wat domme fout of een verkeerde beweging kun je nu terugspoelen naar een desgewenst moment binnen het level.  Dit is dus duidelijk een echte aanwinst om het speelplezier te vergroten.

Behalve de rewindfunctie is de wildcard ook een goede mogelijkheid om speelfrustraties te beperken. Daar waar je normaalgesproken jezelf helemaal gek kan maken als je keer op keer maar niet uitkomt in een bepaald level, zet je de wildcard in. Deze wildcard geeft je vrijaf voor dit level, zodat je vrolijk verder kan met het volgende. Natuurlijk is deze maar één keer in te zetten. Mocht je hem echter nog een tweede keer nodig hebben dan kun je altijd teruggaan om het level (met de inmiddels opgedane inzichten en kennis) alsnog af te ronden en de wildcard terug te verdienen.

Over de graphics van de game kunnen we redelijk kort zijn; netjes! De game zien er grafisch gezien gewoon goed uit en ook aandacht besteed aan details. Alleen de pijpbuizen in het ‘slimy sewer’ zorgen in eerste instantie voor wat verwarring (‘’kan ik hier wel of niet door?!’’).
De muziekdeuntjes die worden gebruikt passen wat mij betreft ook goed bij de game. Met name de soundeffects van de verschillende items geven het geheel een complete beleving.

Al met al kunnen we wel stellen dat de graphics en muziek voor elke leeftijd geschikt zijn. Dit kan er echter wel voor zorgen dat er gamers zijn die dit toch allemaal net wat te kinderlijk vinden.

Conclusie

Samenvattend kunnen we hier spreken van een erg leuke game. Houd je van een beetje puzzelen dan is dit zeker een aanrader!  Ziet er goed uit, leuk om te spelen en weet je ook getriggerd te houden om te blijven spelen.

DEEL DEZE REVIEW

 • Facebook
 • Twitter
 • Myspace
 • Google Buzz
 • Reddit
 • Stumnleupon
 • Delicious
 • Digg

3 Reacties op "Toki Tori"

 1. Marieke June 14, 2011 at 11:32 pm - Reply

  Een vrouwelijke reviewer? Wat leuk :D Het is de laatste tijd wel wat stil hier, dus vrouwelijke inbreng is meer dan nodig, haha :D

 2. Ans June 15, 2011 at 12:20 am - Reply

  @Marieke, bedankt voor je reactie! :-) Erg leuk om te lezen (zeker na het posten van m’n eerste review)!
  Ik hoop in de toekomst nog meer voor Androidgaming.nl te kunnen schrijven, dus dat moet goed komen denk ik! ;-)

 3. Marco June 15, 2011 at 9:21 am - Reply

  Even een reactie om de testosteron wat op te krikken, haha :D

  Maar hoop snel meer van je te lezen dan Ans. Ik ken de game van de Game Boy Color maar daar zag hij er wel anders uit.

Reageren